Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer...

Merhabalar,

   Bugün sizlere okuduğum bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Uzun zamandır elimde olan çok uzun zaman önce okumak için başladığım bir kitap aslında ancak tabii bir türlü adam akıllı okuyayım diye fırsat bulamadım. Kitabın kötülüğünden değil pek tabii kitap bence bayağı güzeldi ve de akıcı idi. Eğlenceli de bir anlatımı vardı ne yazık ki benim çeşitli kişisel sorunlarım ve yoğunluğum yüzünden bir kez başlandıktan sonra okunması hep ertelendi. Tabii tatil için eve gelince de ele ilk alınan ve bir akşamda tamamı bitirilen kitap oldu kendisi. 


Kitabın Adı : Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer
Yazarlar : Thomas Cathcart, Daniel Klein
Arka Kapaktan :
"Yılın en matrak çoksatarı"  -The Boston Globe
"Çok güldüm, çok şey öğrendim, çok sevdim" -Roy Blount

Felsefe mi? Felsefeyi anlamak için büyük bir dehanın zekasına ve peygamber sabrına sahip olmak gerekir. Bu doğru değil! Bu komik, ele avuca sığmaz, çok yönlü ve zengin içerikli kitap bu efsaneyi yerle bir ediyor. Kendinizi olağanüstü eğlenceli bir felsefe dersinin içinde bulacaksınız. Felsefi kavramların esprilerle nasıl aydınlatılabileceğini, mizahın da aslında büyüleyici bir felsefi içerik barındırdığını göreceksiniz. Ama bir dakika... Bu iki kavrayış yolu, yani felsefe ile espri aynı şey mi yoksa? Fıkra ve esprilerin kuruluşu ve etkisiyle felsefi kavramların kuruluşu ve etkisi aynı malzemelere dayanmaz mı? İkisi de aynı şekilde aklımızı gıdıklamaz mı? Şey, biraz düşünüp sonra söylesek?


    Aslında burası mevzuyu oldukça özetliyor. Benim kitap hakkında ki düşüncelerime gelecek olursakta ben oldukça beğendim. Başka kim size felsefeyi espri yaparak öğretmeye çalışır ki? Ha bir de çalışmakla kalmaz öğretmeyi de becerir? Tabii okuyunca tamamen bir Felsefe birikimine sahip olmuyorsunuz, olamassınız da. Ben felsefenin bilinebilir olduğunu düşünen birisi de değilim zaten. Ancak ana konuları üzerine az çok konuşabilecek kadar birikime sahip olmanızı sağlıyor ve bu kitabı okuyan içinde önemli olan bu ayrıca öğretirken de oldukça eğlendiriyor. Esprileri - belki fıkra desem daha doğru olurdu- okurken "işte bu, vay be!" diyorsunuz öyle ince noktalara dokunabiliyor. 
Ben bu konularda uzun yazmayı da uzun konuşmayı da beceremem aslında kısacası bayağı beğendim ve mutlaka bir şans verin derim. Seveceksiniz.


Yorumlar

  1. Felsefe ile pek aram yoktur. Bu kitabı esprili bir dille anlatmışlarsa bakabilirim, denemiş olurum. Belki o kadar da zor değildir :) Öneri için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, mutlaka şans ver derim. Oldukça güzel ve eğlenceliydi :)

      Sil
  2. Esprili bir dille anlatıldığı için okuna bilir. Sende güzel inceleme de bulunmuşsun. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  3. Lisede sıra arkadaşım bu kitabı okumuştu, ben hala okuyamadım, merak ediyorum :D Ayrıca kitabın adı çok ilgi çekici, hele ki benim gibi "ornitorenk" demeyi seven biri için :))

    YanıtlaSil
  4. Böyle keyifli kitaplar okumaya o kadar ihtiyacımız var ki :) eğlenmek, gülmek lazım biraz :) takibe aldım sizi, ben de bloguma beklerim sizi, sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ben felsefeyi severim eglenceli de bir kitapmis daha ne olsun.

    YanıtlaSil
  6. bu kitap elimde sürünüyor resmen ve bende fırsat bulamadığım için hep.. güzel bir tanıtım olmuş kitap adına sadece şunu eklemek istiyorum: Felsefenin hayatımızın ne kadar içinde olduğunu da görmemizi sağlıyor bu kitap :)

    YanıtlaSil
  7. Kuzummm ağlamaya geldim , çekilişi başlattım akibetim hiç iyi değil bendede senin gibi katılım yok sokak hayvanlarını kimse sevmiyor mu anlamadım ki :( kitabı okumadım ağladım ağladım gidiyorum duyanda olmadı zaten ühüü :|

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi bende anlamıyorum çok duyarsızlaştık belki de çekiliş iyi bir yöntem değil duyar kazandırmak için bilemiyorum akşam bir yazı ekleyeceğim bloguma çekilişinden bahsederim mutlaka. Onun dışında lütfen canını sıkma böyle şeyler zaman içerisinde olur :/

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayat ve Mutlulukla İlgili

ÇEKİLİŞ BAŞLASIIINNN!!!!!! (KAPANDI)

Bir Adım, Bin Mutluluk :