Bir Kitap Yorumu : Ters Düz - Mert OFLUĞLU

   Merhabalar tatlılarııımm,

   Söylediğim gibi Ters Düz'ü bitirdim. ( Ters Düz'ün yazarı Mert'in bloguna buradan ulaşabilirsiniz. ) Şuan gece on bir buçuk suları fakat siz bu yazıyı yarın okuyabiliyor olacaksınız, kitabı da fotoğrafladığımda yarın yazım yayına hazır olacak.



   Kitabı anlatmam gerekirse - tabii ki şöyle olmuş böyle olmuş deyip daha okumanıza fırsat vermeden size sonunu söyleyecek değilim- şunları söyleyebilirim kitaptaki hikaye Trabzon'un bir köyünde geçiyor ve ben Trabzon'luyum. O yüzden kitabın diliyle ilgili yetkili kişi gibi belirleyici yorumlar yapamasam da betimlemenin doğrulu ile alakalı yorum yapabilecek kadar bilir kişiyim bana kalırsa.


   Zaten kitabın yazarı Mert'te Trabzon'luymuş. Yazdığı her satırdan bu öylesine anlaşılıyor ki. Oraları hayal etmediği gerçekten bildiği, gördüğü. O çam ağaçlarının altında belki de yürüdüğü. Betimleyici diline bayıldım gerçekten. 

   Kitabı okumanın verdiği his inanılmazdı. O kadar bildiğim yerler betimlenmişti ki sanki orası uydurma Bozbalık köyü değil de benim köyümdü. Okurken saati bile unutmamı sağladı, her kelimesinde kendimi kendi köyümde, yaylalarımda buldum. Kitabın kahramanı Ece her eve gidişinde kendimi anneannemin köy evindeymiş gibi hissettim. 

Bir de ara ara ismi geçen yöresel yemekleri anneme sorup bizim o yemeklere verdiğimiz isimleri de öğrenmeye çalıştım. 
Zifin çiçeği dediğinde mesela "yaa acaba o hangisiydi?" oldum.
İsmi geçen kuşlar bile hemen dikkatimi çekti köy sabahlarına uyandığımda o kuşların sesini benimde duyduğumu anımsadım.

   Ne kadar doğru bilemiyorum ama bazı yerleri okurken ise Ece de hiç tanımadığım Mert'i gördüm. Sanki Mert kendi hayatının bazı kesitlerini, bazı duyguları Ece de anlatmış gibi hissettim. Kastettiğim şey olay örgüsü değil tabii. Ama Ece'nin köyüne geldiğindeki duyguları sanki gerçekten saf olarak Mert'e aitmiş hissine kapıldım okurken. Çünkü bir insan sanki o duyguları yaşamadan hayal edemez düşüncesine kapıldım bilemiyorum. Bu yüzden kitap beni sıcaklığıyla anında sarıp sarmaladı.


Olay örgüsüne gelirsek bir hayli heyecan vericiydi bence. Sürekli "ee hadi şimdi ne olacak" diye bir sonraki sayfaya geçtim böyle böyle kısa süre de kitabı bitirdim. 

Kitabı böyle her elimden bıraktığım da sanki yüksek bir yerden düşüyormuşçasına bir hisse kapıldım elimden biran olsun bırakmak istemedim. 


Okumak için bu kadar geç kaldığıma inanılmaz pişmanım. Açıkcası ortalama düzeyde bir kitap olmasını bekliyordum fakat az öncede dediğim gibi tüm sıcaklığıyla beni inanılmaz sardı. Olay örgüsü de, yazarın dili de çok güzeldi hatta ikinci kitabı heyecanla bekliyorum fakat tüm bunların yanında beni en çok etkileyen şey betimlemelerin harika oluşuydu o betimlemeler beni sıcacık kuzine sobanın yandığı yaylalarıma ve köyüme götürdü. 

Mert'in son kısımda yer verdiği teşekkür bölümü de çok güzeldi ben zaten duygusal bir insanım hemen gözlerim yaşardı falan...

Ben de Mert'e teşekkür ediyorum güzel kalemi için ve inatla bu kitabı yayınladığı için :) Bu arada kendisine buradan sesleniyorum sanırım Trabzon'a gelmiş bir daha ki gelişinde kendisiyle tanışmak isterim. Duy sesimi Mert! :)

***Çok uzun bir yorum yapıp sıktıysam affola. Hakkında çok şey yazılacak bir kitaptı benim için aslında hala durdurulması zor bir istekle yorumlarımı yazmaya devam etmek istiyorum fakat öyle ya sizi sıkmakta istemem.


Kendinize çok iyi bakın ve siz de biran önce kendinizi Bozbalık Köyü'nün güzelliğine bırakın, öpüldünüz :)


Siz kitap hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Yorumlar

  1. Beğenmenize çok sevindim, güzel sözler için teşekkür ederim! Kitap tabii ki kurgu, ben Bozbalık gibi bir yerde yaşamıyorum. :) Belki bugün yarın "sıkça sorular sorular" yazısı yazıp bunu da cevaplamalıyım çünkü epey soruluyor. :) Ve elbette tanışırız, neden olmasın? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde en kısa zamanda görüşüp tanışmak dileği ile :)

      Sil
  2. di miii hele hele bizim gibi Karadenizli olanlar için bambaşka sıcaklıkta bir kitap :) harika bi yorum olmuş sanki benim hislerim gibi okudum :)

    YanıtlaSil
  3. Ben daha kitabı okumadım ama okumak için ilk sıralara aldım bir karadenizli olarak... Tabi öncelikle yeniden kitap okuma huyumu kazanmalıyım :)

    YanıtlaSil
  4. Umarım yakında benim de bir kitabım hakkında burada bir yazı yayınlarsın

    YanıtlaSil
  5. Kitaba bi bakmak lazım o zaman :)

    YanıtlaSil
  6. blog keşif etkinliğinden geliyorum sizi takibe aldım ben de bloğuma beklerim :)
    http://guzelvekulturluyum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  7. Cok guzel bir yorum olmus kitabi okuyun demenin en guzel sekli olmus yazin bu nedenle guzel Blogunu takibe aliyorum bende beklerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayat ve Mutlulukla İlgili

ÇEKİLİŞ BAŞLASIIINNN!!!!!! (KAPANDI)

Bir Adım, Bin Mutluluk :